Milaslı Muhtarlar TBMM’de Konuştu: ‘Zeytin Ağacı Taşımak Kadim Bir Uygulama’

Milaslı muhtarlar açıklamada, “Zeytin ağaçlarının korunması bizim en büyük önceliğimiz. Yeniköy Kemerköy Enerji, geçmişten bugüne yüzlerce zeytin ağacını uygun koşullarda taşıyarak yaşatmayı başardı, bu ağaçların yeni yerlerinde sağlıklı şekilde büyüyerek tekrar ürün vermesini sağladı. Zeytin ağacı taşımak bizim için çok eski ve kadim bir uygulama” dedi. TES-İŞ ise, Yeniköy Kemerköy Enerji tarafından taşınan 620 zeytin ağacının yüzde 97’sinin yaşamını sürdürdüğünü bildirdi.
Muğla’nın Milas ilçesindeki köy muhtarları ile Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri Sendikası (TES-İŞ) Yatağan Şubesi, zeytinliklerin taşınmasına ilişkin düzenlemeyi kapsayan Maden Yasası’nın görüşüldüğü Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) önünde ortak bir açıklama gerçekleştirdi.
Milaslı muhtarlar adına açıklamayı okuyan Karaağaç Mahallesi Muhtarı Dursun Uysal, zeytinlik düzenlemesine ilişkin olarak, “Zeytin ağaçlarının korunması bizim en büyük önceliğimiz. Yeniköy Kemerköy Enerji, geçmişten bugüne yüzlerce zeytin ağacını uygun koşullarda taşıyarak yaşatmayı başardı, bu ağaçların yeni yerlerinde sağlıklı şekilde büyüyerek tekrar ürün vermesini sağladı” ifadelerini kullandı.
Uysal, geleneksel uygulamaya vurgu yaparak, “Biz atadan dededen gördüğümüz kadarıyla zeytin ağaçlarını taşıyoruz. Zeytin varlığının bölgede artmasının altında yatan temel nedenlerden biri; bizim taşıdığımız, aşıladığımız zeytin ağaçları. Zeytin ağacı taşımak bizim için çok eski ve kadim bir uygulama” dedi.
Zeytin varlığının artışında taşıma ve aşılama katkısı
Açıklamada, “Zeytin varlığının bugünlere gelmesinde taşıma ve aşılama uygulamalarıyla köylülerimizin katkısı büyük. Doğru yöntemlerle yapılan taşıma işlemlerinde çiftçinin zarar görmemesi gerekir. Bu konuda hazırlanacak yönetmeliklerin zeytin ağacı taşıma sürecini detaylı şekilde belirleyeceğine ve ağaçların zarar görmeden taşınacağına inanıyoruz” denildi. Rehabilite edilen maden sahalarının ağaçlandırıldığı ve kuş popülasyonunun geri döndüğü örnek gösterilerek, “Sanayi duman değildir, aynı zamanda yaşam alanıdır. Doğru planlamayla enerji ve tarım bir arada var olabilir” görüşüne yer verildi.
Madencilik ve zeytin üretiminin bir arada sürdürülebildiğine dikkat çekilen açıklamada, yerli kaynakların enerji arz güvenliğindeki stratejik önemine işaret edilirken, bölgede 40 yıldır enerji, tarım ve hayvancılığın iç içe yürütüldüğü kaydedildi.
Uysal açıklamanın devamında, Yeniköy Kemerköy Enerji’nin üç binden fazla kişiye doğrudan istihdam sağladığını vurgulayarak, santrallerin sosyal projeler ve tarımsal kalkınmayla bölgeye katkı yaptığını ifade etti.
Avrupa’da da başarıyla uygulanıyor
TES-İŞ Yatağan Şubesi ise yaptıkları açıklamada, Yeniköy Kemerköy Enerji tarafından taşınan 620 zeytin ağacının yüzde 97’sinin yaşamını sürdürdüğünü ifade ederken, bu yöntemin İtalya, Yunanistan ve İspanya gibi ülkelerde de başarıyla uygulandığına dikkat çekti.
TES-İŞ Yatağan Şubesi, enerji bağımsızlığının Türkiye ekonomisi ve güvenliği açısından hayati olduğunu vurguladı. Açıklamada, yerli kömürlü santrallerin 2024’te 3,5 milyar dolarlık dış ticaret açığını önlediği, bölgedeki yatırımların dört bin 500 doğrudan, yaklaşık 100 bin dolaylı istihdam yarattığı aktarıldı.
Düzenlemenin yalnızca Muğla’daki üç santral alanını kapsadığına dikkat çekilerek, taşınabilir zeytinlerin bilimsel yöntemlerle nakledileceği, taşınamayanlar için yeni zeytinlik alanları oluşturulacağı belirtildi. TES-İŞ yetkilileri, “80 bin ağacı kapsayan bu düzenleme, ülkedeki 200 milyon zeytin ağacının yalnızca yüzde 0,04’ünü ilgilendiriyor” bilgisini paylaştı.
Hem TES-İŞ hem de bölge muhtarlarının açıklamalarında, sürdürülebilir enerji politikalarıyla bölgesel kalkınmanın bilimsel yöntemlerle uyum içinde yürütülebileceği mesajı verildi.
Muhabir: MERYEM ÖZEN