Fethiye’nin temiz havası ve bereketli topraklarında yetişen ada çayı, antioksidan bakımından oldukça zengindir. Stres, uykusuzluk, sindirim sorunları gibi birçok sağlık sorununa iyi geldiği düşünülen ada çayı, aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirmeye de yardımcı olur.
Adaçayı Nedir?
Adaçayı (Salvia Officinalis L.) önemli farmakolojik aktivitelere sahip bileşenleri içeren bir bitkidir. Eski çağlardan beri parfümlerde kullanılmış, lezzet vermek amacıyla yiyeceklere eklenmiş ve günlük beslenmede tedavi amaçlı yer almıştır. “Salvia” kelimesi “iyileşmek için” anlamına gelir. Orta Doğu ve Akdeniz’e özgü aromatik bir bitki olan adaçayı; Avrupa’da geleneksel tıpta sindirim sistemi rahatsızlıkları, öksürük ve bronşit, fazla terleme, yaşa bağlı kognitif hastalıklar, boğaz ağrısı ve deri iltihaplanmasında kullanılmaktadır.
Adaçayı Faydaları Nelerdir?
Adaçayı K, A, C ve E vitaminleri, magnezyum ve çinko yanı sıra kanser ve kronik hastalık riskini azaltan antioksidan kaynağıdır. Boğaz ağrısı ve öksürüğü yatıştırır, kandakiiyi kolesterol seviyelerini artırır, kan şekerini düşürür. İltihap giderici etkiye sahip olan adaçayı yara iyileşmesini destekler, ağız ve diş sağlığını korur. Ayrıca mantar önleyici ve mikrop öldürücü etki gösterir.
Stresi Azaltır, Sakinleştirici Etki Gösterir
Beyindeki belirli reseptörleri aktive eden bileşikler açısından zengin olan adaçayının etkilediği bu reseptörler ruh hali seviyelerini yükseltmekten, stresi azaltmaktan ve hatta ağrıyı hafifletmekten sorumludur.