Datça Belediyesi’nin İnşaat Ruhsatı İçin 3 Milyon TL Bağış istediği İddiası

Muğla’nın Datça İlçesinde belediyenin emekli bir öğretmen ve arkadaşlarından inşaat ruhsatı için 3 Milyon TL bağış istediği iddia edildi.
Datça’da yaşayan Gazeteci Sedat Kaya, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:
“Belediye Haraç Mı Kesiyor?
“Öncelikle şunu açık net olarak belirteyim. 40 yıldır gazetecilik dışında hiçbir işle uğraşmadım. Benim işim “temas ve mesafe” ilkesine bağlı kalarak haber yapmak. Bu yüzden hiçbir kurumun, partinin ya da kişinin ne karşısındayım ne de yanındayım. Bir haberi hazırlarken “Bu şu kuruma zarar verir mi, şu partinin işine yarar mı?” gibi bir kaygı taşımam. Öncelik halkın çıkarıdır. O nedenle, kimse niyet okumaya kalkmasın.
Bugün bir vatandaşın feryadıyla uyandım. İsmi: Nesil Filiz Günay. Emekli bir öğretmen. Anlattığına göre, Datça Belediyesi “bağış” adı altında kendisinden haraç keser gibi para almış!İlk başta abartı geldi bana. Ancak Filiz Hanım o kadar net ve kararlı konuştu ki, elinde belgesi olduğunu ve ismini açıkça kullanabileceğimi söyledi. Yine de araştırdım. Çevresinde sevilen, saygı duyulan, güvenilen bir eğitimci”
Filiz Hanımın anlattıkları şöyle:
“Sedat Bey, biz bir grup ortakla Datça’da bir inşaata başladık. Bir süre sonra müteahhit bizi arayıp, ruhsat alabilmek için belediyenin 3 milyon lira ‘bağış’ istediğini, pazarlıkla bu rakamın 1 milyon liraya indirildiğini söyledi.
Benim payıma da 101 bin 500 lira düştü. Ancak o sırada eşim kalp ameliyatı olmuştu ve maddi olarak zor durumdaydık. Başkan Aytaç Kurt’a gittim, durumumuzu anlattım. Parayı sonra ödeyebileceğimi söyledim ama kabul etmedi. ‘Paranız yoksa kredi çekin, yoksa ruhsat alamazsınız’ dedi.
Sağdan soldan borç bularak parayı yatırdık ve ruhsatı aldık. Sedat Bey, bağış gönülden olur. Bu şekilde alınan para bağış değil, olsa olsa haraçtır. Desteklediğim bir partinin belediyesinin yaptığı bu haksızlığı içime sindiremiyorum. Birinin bunu dile getirmesi gerekiyordu. Sorumlu bir vatandaş olarak size iletme ihtiyacı duydum. Lütfen sesimi duyurun.”
Ardından bugünün tarihiyle düzenlenmiş dekontu da gönderdi. Gerçekten “bağış” adı altında Datça Belediyesi’ne 101 bin 500 lira yatırılmış. Bu bir ruhsat ücreti ya da yasal bir proje bedeli değil. Açıkça “bağış” olarak belirtilmiş. Ancak anlatılana göre gönüllü değil, zoraki bir “bağış”.
Aslında bu, herkesin bildiği ama yüksek sesle dillendiremediği bir gerçek. Yalnızca Datça’ya da özgü değil. Türkiye’de birçok belediyede bu çark böyle dönüyor. Gelen gideni aratmıyor. Müteahhitten ruhsat için, vatandaştan iskan için “bağış” alınıyor. Sistem böyle kurulmuş. Alan memnun, veren mecbur. Bu para yasal yollarla alındığı için belediyelerin kasasına giriyor. Kişisel bir suistimal söz konusu değil. Zaten olacağına da inanmam.
Ancak burada şu soruyu da sormak gerekiyor. Eğer inşaat ruhsatı “bağış” karşılığı veriliyorsa, daha fazla ödeyen biri yönetmeliklere aykırı ruhsat da alabiliyor mu?
Şeffaflık olmadığı için bilmiyoruz, ama kentlerde bunun izlerini görebiliyoruz. Belki de çarpık kentleşmenin en önemli nedenlerinden biri bu. Yıllardır kulaktan kulağa pek çok şikâyet dolaşırdı. Ama ilk kez bir vatandaş, hem ismiyle hem belgesiyle çıkıp “Yazın” dedi.
Ve ilk kez “Paran yoksa kredi çek, aksi halde ruhsat vermem” gibi bir iddia açıkça dile getirildi. Bu sesi duyurmak mesleki görevimiz. Elbette Datça Belediyesi’nin bu iddialara yanıtı olacaktır. Eğer açıklama yaparlarsa, noktası virgülüne dokunmadan yayınlamak, gazetecilik etiğimizin bir parçasıdır”
Bu arada Datça Belediyesinden söz konusu iddialarla ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı.
Muhabir: KENAN GÜRBÜZ