Zeytinyağında Madalyonun İki Yüzü: Tüketici Sevindi, Üretici Gelecekten Endişeli

0


Türkiye’nin zeytin üretiminde tarihi bir rekor kırması, natürel sızma zeytinyağı fiyatlarını neredeyse yarıya düşürerek tüketiciyi sevindirirken, sektör temsilcileri, bir sonraki sezonun “yok yılı” olacağı ve fiyatların yeniden tırmanışa geçebileceği konusunda uyarıyor.

TGRT Haber sitesinde yer alan habere göre, geçtiğimiz sezon litresi 500-600 TL’den satılan natürel sızma zeytinyağı, bu yılki bolluk sayesinde 200-250 TL bandına kadar geriledi. TÜİK verilerine göre Türkiye, 2024-2025 sezonunda 3 milyon 750 bin tonluk üretimle tüm zamanların rekorunu kırdı. Ancak gelecek sezon için yapılan tahminler, üretimin yaklaşık %40’lık bir düşüşle 2 milyon 250 bin tona gerileyeceğini gösteriyor.

Zeytinyagi Fiyatlari Yariya Dusecek Tarihi Rekolte 3232175 202507060907 1-1

Uzmanlar Gelecek Sezon İçin Uyardı

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Mustafa Tan, Türkiye’nin yanı sıra İspanya ve Tunus gibi önemli üreticilerde de verim düşüşü beklendiğini belirtti. Tan, “Türkiye’nin geçen sezonki rekor üretimi, ihracat sınırlamaları nedeniyle tam olarak değerlendirilemedi ve stoklar devretti. Ancak bu yıl üretim azalırsa, fiyatlar üzerinde yeniden bir yukarı yönlü baskı oluşabilir” diyerek gelecek döneme işaret etti.

Üretici Maliyetin Altında Satış Yapıyor

Mevcut fiyat düşüşünün tüketici için olumlu olsa da üretici için sürdürülebilir olmadığını vurgulayan Tan, durumu şöyle özetledi: “Şu an üreticinin litre başına maliyeti ortalama 200-250 TL. Fiyatlar da bu seviyeye indi. Maliyetler artarken gelirin yarıya düşmesi, üreticiyi zeytincilikten uzaklaştırabilir. Bu da sektörümüz için uzun vadeli bir risktir.”


Cebinde 6 Bin Lira Olanlara Özel: Araç Sahibi Olmanın Yolları

Cebinde 6 Bin Lira Olanlara Özel: Araç Sahibi Olmanın Yolları

İçeriği Görüntüle

“İç Tüketim Artırılmalı”

Başkan Tan, zeytin ve zeytinyağında dünya ikinciliğine yükselen Türkiye’nin bu konumunu koruması için iç tüketimin artırılması gerektiğini söyledi. Türkiye’de kişi başı yıllık 2 litre olan tüketimin en az 4-5 kilograma çıkarılması gerektiğini belirten Tan, kamu ve özel sektörün tanıtım faaliyetlerine devam etmesinin öneminin altını çizdi.

Kaynak: TGRT HABER

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir